We werken bij voorkeur op afspraak. U kan deze makkelijk zelf inboeken via deze link


Wat voor werkoppervlak uw maatwerkkeuken ook siert, een goede verzorging van uw werkblad is belangrijk om het langdurig schoon en stralend te houden. Omdat het onderhoud sterk varieert naargelang het soort materiaal, geeft Keukens en Interieur SuperChic u graag onderstaande tips mee.

Klik op de link hieronder om snel naar uw type werkblad te navigeren:
Laminaat
Composiet
Keramiek
Marmer en kalksteen
Terrazzo
Graniet
Hardsteen

Laminaat

Voor werkoppervlakken uit laminaat, ook voor de supermatte exemplaren zoals Sirocco, gebruikt u best geen schuurmiddelen zoals Cif. Een gewone en niet-bijtende allesreiniger kan wel. Doordat een werkblad uit laminaat een gesloten oppervlak heeft, kan er namelijk geen vuil in trekken.

Voor uw dagelijks onderhoud kiest u best een huishouddoek of een zachte nylonborstel met een beetje (af)wasmiddel of groene zeep. Bref spray werkt bijvoorbeeld prima. Gebruik nooit een schuurspons. Laat het product een tijd inwerken, spoel grondig na met helder water en wrijf het werkblad vervolgens goed droog.

Kies voor een speciale laminaatreiniger voor uw periodieke verzorging. Voor het verwijderen van oudere vlekken gebruikt u best spiritus, thinner, wasbenzine of aceton met een zachte doek. Wrijf totdat het product volledig is opgelost. Hardnekkige vlekken verwijderen, uw werkblad opnieuw glans geven of beschadigingen wegwerken kan met specifieke kuisproducten. Breng die nooit rechtstreeks aan op het keukenblad, maar altijd met een doek en test ze steeds uit op een niet-zichtbare plaats. Wrijf om vlekken te verwijderen altijd van buiten naar binnen zodat u de vlek niet verspreidt.

 

Composiet

Bij een werkblad uit composiet onderscheiden we 2 soorten: gepolijste en velvet werkoppervlakken. Het eerste type is glanzend en vlak, het tweede mat en geborsteld. Bij alle composiet dient u detergent te vermijden omdat dat een film op uw keukenblad kan leggen. Ook restjes afwaswater mogen niet gebruikt worden om composiet schoon te maken. Zo ontstaat er door het vet van de afwas een ongezonde laag. Op gepolijst composiet mag geen vlekstop worden aangebracht, bij velvet wel.

Voor dagelijks onderhoud van alle composiet raden we aan om een spray te gebruiken die het steenoppervlak reinigt en ontvet en een aanvullende bescherming biedt. Lithofin MN Easy-Clean en Bref spray zijn goede voorbeelden. Daar kan u het werkblad na een kookbeurt mee besproeien. Laat het product een 5-tal minuten inwerken en wrijf het vervolgens schoon met een vochtige (microvezel)doek en eventueel met een droge doek. 

Een periodieke grondige reiniging kan met een vuiloplosser. Breng het product onverdund met de zachte kant van een spons aan en laat het 15 minuten inwerken, maar niet opdrogen. Spoel na met helder water. Bij een velvet werkoppervlak kan u voor een goede wekelijkse of maandelijkse reiniging ook Cif of een gelijkaardig poetsmiddel nemen met lauw water en de ruwe zijde van een spons. Schrob daarbij voorzichtig in cirkelbewegingen en poets het volledige velvet werkblad om kleurnuances te vermijden. Let op: gebruik geen Cif of een ruwe spons bij een gepolijst oppervlak

 

Keramiek

Of uw keramiek nu mat, silk, satin of bush-hammered is, de verzorging ervan is dezelfde. Gebruik zo weinig mogelijk detergent om het keukenblad te poetsen om een film te vermijden. Een vlekstop mag niet worden aangebracht.

Voor dagelijks onderhoud raden we aan om een spray te gebruiken die het oppervlak reinigt en ontvet na het koken. Een goed voorbeeld is de Lithofin Hy-clean. Laat het product even inwerken en veeg dan het werkblad af met een vochtig doekje. Eventueel kan u het nadien oppoetsen met een droge doek. Laat verontreinigingen niet opdrogen, maar verwijder ze altijd.

Voor periodiek onderhoud, gebruikt u best Lithofin KF Clear Top of een gelijkaardig product. Giet het op een vochtig wit sponsje en schrob daarmee het keukenblad. Laat het product kort inwerken, veeg dan het werkoppervlak af met een vochtige doek en veeg het na met een droge doek. Gebruik geen product op zuurgevoelige materialen zoals aluminium of gelakte oppervlakken.

Indien er krassen in uw keramiek ontstaan, zijn dat meestal geen beschadigingen van het werkblad, maar metaalafzetting van bijvoorbeeld een mes of de onderkant van een kookpot. Zulke krassen kunnen verwijderd worden door voorzichtig te reinigen met een beetje Cif of een gelijkaardig product en een schuurspons. Gebruik nooit restjes afwaswater om uw keukenbladen te reinigen. Daarmee wrijft u het vet van de afwas open en legt u een ongezonde vetlaag.

Marmer en kalksteen

Bij marmer en kalksteen gebruikt u best zo weinig mogelijk detergent om het werkblad te poetsen. Dat kan namelijk een film leggen. Er moet een vlekstop aangebracht worden. Met een speciale vlekstop kan u de kleur van uw keukenblad donkerder maken. Herhaal dat proces jaarlijks om een diepere tint te behouden.

Voor dagelijks onderhoud raden we aan om een spray zoals de Lithofin MN Easy-Clean te gebruiken. Die reinigt en ontvet het steenoppervlak en zorgt voor een goede aanvullende bescherming. Besproei het werkblad na een kookbeurt met het product, laat het een 5-tal minuten inwerken en wis het vervolgens met een vochtige (microvezel)doek af. Wrijf het werkoppervlak eventueel na met een droge doek. Gebruik nooit azijn daar dit uw werkblad onherstelbaar kan aantasten.

Voor een periodieke grondige reiniging kan u een vuiloplosser gebruiken. Breng dat product onverdund met een spons aan op het oppervlak en laat het 15 minuten inwerken, maar niet opdrogen door te schrobben, en voeg eventueel water toe. Spoel na met helder water. Let op: bij kalksteen doet een vlekstop geen wonderen. Het werkblad is onmogelijk vlekvrij te houden. Na verloop van tijd en veelvuldig gebruik krijgt het keukenblad een rijkere uitstraling door een natuurlijke patine.

Terrazzo

Werkbladen van terrazzo moeten beschermd worden door een vlekstop zoals de Lithofin MN Vlekstop. Impregneer de steen daar jaarlijks opnieuw mee. 

Qua dagelijks onderhoud is het aangeraden om het steenoppervlak te reinigen en ontvetten met een spray zoals de Lithofin MN Easy-Clean. Door het werkblad daar na een kookbeurt mee te besproeien creëert u een aanvullende bescherming. Laat het product dat u gebruikt voor uw dagelijks onderhoud ongeveer 5 minuten inwerken en veeg het na met een vochtige (microvezel)doek.

Voor een periodieke grondige reiniging gebruikt u best een product dat hardnekkig algemeen vuil van het steenoppervlak verwijdert. Breng zo’n vuiloplosser, zoals de Lithofin MN, onverdund aan met een spons en laat het 15 minuten inwerken, maar niet opdrogen. Spoel na met water.

Hou er rekening mee dat terrazzo zuurgevoelig is. Bij gebruik van zuurhoudende producten zoals azijn, fruitsap en ketchup dient u het oppervlakte dan ook af te schermen. Indien zuur toch in contact zou komen met het werkblad, spoelt u het grondig met water. Matte vlekken die daardoor ontstaan kunnen bijgeboend worden met een polish crème. Na verloop van tijd en veelvuldig gebruik krijgt een terrazzo-werkblad een natuurlijke patine, maar daardoor ook een rijkere uitstraling.

Graniet

Bij oppervlakken van graniet onderscheiden we 2 soorten. Die met een gepolijst werkoppervlak en die met een verzoet of gebrand oppervlak. Bij beide types gebruikt u best geen detergent om het werkblad te poetsen. Dat zal namelijk een film leggen. Bij elke soort graniet dient u wel een vlekstop aan te brengen. 

Voor dagelijks onderhoud van graniet raden we aan om een spray te gebruiken zoals de Lithofin MN Easy-Clean. Die reinigt en ontvet het steenoppervlak en zorgt voor een goede aanvullende bescherming. Besproei het werkblad na een kookbeurt met het product, laat het een 5-tal minuten inwerken, wis af met een vochtige (microvezel)doek en wrijf eventueel na met een droge doek.

Periodieke grondige reiniging kan u doen met een vuiloplosser. Breng dat product onverdund met een spons aan op het werkoppervlak en laat het 15 minuten inwerken, maar niet opdrogen, door te schrobben. Voeg eventueel water toe tijdens het schoonmaken en spoel na met helder water.

Hardsteen

Gebruik zo weinig mogelijk detergent om een werkblad van hardsteen te poetsen. Dat kan namelijk een film leggen. Er moet een vlekstop op het oppervlak aangebracht worden. Om de kleur van uw hardsteen donkerder te maken, kan u een speciale vlekstop aanbrengen en dat jaarlijks opnieuw doen.

Voor dagelijks onderhoud raden we aan om een spray te gebruiken zoals de Lithofin MN Easy-Clean. Die reinigt en ontvet het steenoppervlak en zorgt voor een goede aanvullende bescherming. Besproei het werkblad na een kookbeurt met het product, laat het een 5-tal minuten inwerken en wis het af met een vochtige (microvezel)doek. Wrijf eventueel na met een droge doek.

Gebruik voor een periodieke grondige reiniging een vuiloplosser. Breng dat product onverdund aan met een spons en laat het 15 minuten inwerken, maar niet opdrogen. Voeg eventueel water toe terwijl u schrobt. Spoel nadien goed na met helder water. Let op: bij kalksteen doet een vlekstop geen wonderen dus het werkblad kan u onmogelijk vlekvrij houden. Na verloop van tijd en veelvuldig gebruik krijgt het keukenblad een rijkere uitstraling door een natuurlijke patine.

Ook onder de indruk van onze kennis van werkbladen?

Kom gerust langs in een van onze toonzalen in Deerlijk of Gent of maak snel online een afspraak met een van onze gepassioneerde interieurarchitecten. Er is ook steeds de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan onze steenkapper of om onze eigen vakkundige collega’s aan het werk te zien. Wij staan u met raad en daad bij in het creëren van uw droomkeuken.
 

Wenst u deze producten te bestellen?

Dit kan via info@superchic.be