We werken bij voorkeur op afspraak. U kan deze makkelijk zelf inboeken via deze link

Zo krijgen uw keukenkastdeuren de gewenste afwerking en kleur

Bij SuperChic kunnen klanten zelf hun droomkeuken tot in detail samenstellen. Naast ons maatwerk wat betreft stijl en afmetingen, kan u ook kiezen uit welk materiaal de kastdeuren gemaakt zijn, welke kleur die moeten krijgen en met welke eind laag ze afgewerkt worden. Indien u kiest voor fineer, massief of MDF, dan passeren de deurtjes en andere stukken langs onze spuitcabine, waar oppervlaktechnieker Karl er na een nauwkeurige voorbereiding een precieze combinatie van beits, vernis en of lak op aanbrengt met verschillende technieken.

Ontmoet onze oppervlaktetechnieker

Karl is geen gewone schilder. Hij is een oppervlaktechnieker, een recente benaming in de interieurwereld, al heeft hij meer dan 30 jaar ervaring in de sector, waarvan 5 jaar bij SuperChic – Keukens & Interieurs op maat.

Na zijn legerdienst begon hij met werken in een keuken- en interieurzaak waar hij binnen de kortste keren in de spuitcabine belandde. Toen had hij nog geen opleiding of ervaring, maar er gewoon in gesmeten worden bleek de beste leerschool te zijn. Karl maakte fouten, stelde vragen aan leveranciers en leerde de producten zeer goed kennen. Gaandeweg ontdekte hij dat hij dol was op zijn job. Nu is het principe van het keukens spuiten nog ongeveer hetzelfde als tientallen jaren geleden, met uitzondering van de producten, die minder schadelijk voor het milieu en de gezondheid geworden zijn.

Nadat de zaak waar Karl voor werkte hun spuitcabine minder gebruikte, ging hij met al zijn ervaring op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die vond hij bij SuperChic, en daar zijn we heel blij mee. In veel industriële lakkerijen wordt een vernislaag namelijk niet automatisch gelegd en moet u meer betalen voor die extra service. Bij ons worden alle keukens in fineer en (half-) massief, gevernist door Karl. Het voordeel van geverniste kastdeuren is dat ze sterker en krasbestendig zijn.

In de spuitcabine krijgen uw keukenkastdeuren kleur

Een materiaal dat zich uiterst goed leent om te lakken is MDF, een plaat van geperste houtvezels. Dat vormt dan ook de basis van onze keukenkasten. Wanneer we die MDF gebruiken voor keukenkastdeuren, lakt en vernist Karl die. Ook kaderdeurtjes uit massief hout, met massieve of fineerpanelen, worden gelakt en gevernist. Bij laminaat is spuiten niet nodig.

Het grootste deel van Karls job bestaat eigenlijk niet uit spuiten, maar uit schuren. Zo maakt hij alle oppervlakken die gespoten moeten worden perfect egaal voor hij aan de afwerking begint, maar ook voor het leggen van de finale verflaag schuurt hij eventuele opstaande houthaartjes voorzichtig weg. Wanneer Karl vervolgens met spuiten begint, is hij volledig in het wit gekleed en mag niemand de cabine binnenkomen. Donkere pluisjes van de kledij van de medewerkers kunnen anders per ongeluk in de lak terechtkomen. Ook draagt Karl een masker met koolfilters die elke week vervangen worden.

Karl begint steeds met het spuiten van de achterkant en dan de voorkant van de keukenkastdeuren. Achteraf wordt er gevernist. De totale duur van het spuiten met verf en het drogen van de lagen duurt 3 dagen. Daarom werkt Karl vaak aan 3 keukens tegelijk. Maar de precieze tijd die kruipt in het spuiten van een keuken verschilt op basis van het gevraagde proces en materiaal. Aan lakken en vernissen is er bijvoorbeeld meer werk dan aan kleuren en vernissen. Vernis heeft minimum 2 lagen nodig, maar lak vraagt vaak 3 lagen. Vernissen zonder lak of kleur wordt ook gedaan en per behandeling kan het product nog eens verschillen. Zo zijn er gradaties van blinkende tot matte vernis. 

Als Karl een verfkleur op kastdeuren zet, is er bij hem een gouden regel. De finale eindlaag moet uit dezelfde pot komen. Zo is er geen kleurverschil, hoe klein dat ook zou zijn. De verfkleuren maakt Karl niet zelf, die worden vaak specifiek op vraag van de klant gemaakt door een leverancier, maar harders of verdunners worden wel in ons eigen atelier toegevoegd. Zo’n harder dient om de hars hard te maken en wordt een tweecomponent genoemd omdat hij sterker is dan een eencomponent en een chemische reactie creëert waardoor de verf van binnenuit hard wordt.

Omdat verf, lak en vernis hard worden, kuist Karl na elke oppervlaktebewerking zijn verschillende spuitpistolen goed uit. Die pistolen vult hij meerdere keren per keuken. Met 1 liter lak, vernis of verf kan hij maximaal 4 vierkante meter bewerken. De openingen van de spuiten hangen af van de dikte van het product dat hij gebruikt. Hoe dikker het materiaal, hoe groter de opening moet zijn om het er goed door te spuiten. 

Nadat Karl klaar is met zijn werk, worden de kastdeuren op de frames geplaatst door afwerker Geert en kan uw keuken naar u vertrekken. Het aanraken van de kasten kan dan al zonder problemen, maar het harden van de verf gaat eigenlijk nog 8 dagen traag door. Na een week zal uw keukenkast dus nog bestendiger zijn dan toen hij net bij u arriveerde.

Ook onder de indruk van ons maatwerk?

Kom gerust langs in een van onze toonzalen in Deerlijk of Gent of maak snel online een afspraak met een van onze gepassioneerde interieurarchitecten. Er is ook steeds de mogelijkheid om een kijkje te nemen in ons atelier om Karl en zijn vakkundige collega’s aan het werk te zien. Wij staan u met raad en daad bij in het creëren van uw droomkeuken.