We werken bij voorkeur op afspraak. U kan deze makkelijk zelf inboeken via deze link

Waarom een recirculatiedampkap een aanwinst is voor elke moderne keuken

Een dampkap die geen lucht uit huis zuigt, maar terug naar binnen blaast: het klinkt misschien gek, maar zo’n modern systeem van luchtrecirculatie bevat tal van voordelen. Geen lastige geurtjes, een lagere energiefactuur en zelfs een aanwinst als het op keukendesign aankomt: met 3 performante Novy-modellen als voorbeeld (Panorama, Mood en Easy) laten we u graag kennismaken met een concept dat design combineert met slimme technologie.

Hoe werkt een recirculatiedampkap?

Dampkappen zoals de Novy Mood en kookplaten met recirculatietechnologie zoals de Novy Panorama werken met luchtfilters. De koolstofdeeltjes van de Novy Pure-filter absorberen niet enkel alle keukengeurtjes voor meer dan 95%, maar zuiveren de lucht ook. Warmte gaat niet verloren, maar een ventilatiesysteem haalt er wel het vocht uit. Het resultaat is een geurvrije, aangenaam warme keuken zonder dat de ruimte klam aanvoelt. De Pure-koolstoffilter zit standaard in enkele Novy-modellen, maar eigenlijk kan elke Novy-dampkap ermee uitgerust worden. Een recirculatiedampkap moet wel gecombineerd worden met een ventilatiesysteem dat de afvoer van vochtige lucht kan reguleren.

Welke voordelen heeft recirculatietechnologie?

Achter klassieke dampkappen gaat vaak een doolhof van buizen en kabels schuil. En naast het installeren en onderhouden van zo’n complex buizensysteem, zijn er woningen waarbij luchtafvoer naar buiten geen optie is. Kookplaten die zich trouwens in een keukeneiland bevinden, bieden vaak een extra uitdaging om een efficiënte en esthetische oplossing te vinden voor keukendampen. Kortom, een recirculatiedampkap kan geïnstalleerd worden zonder rekening te moeten houden met de beperkingen van uw woning. Zo heeft u alle mogelijkheid om te spelen met uw keukendesign.

De inductiekookplaat Panorama is een mooi voorbeeld van hoe een klassieke dampkap overbodig wordt in een moderne keuken. De kookplaat is uitgerust met een werkbladafzuiging in de vorm van een zwarte doorkijktoren die automatisch verschijnt tijdens het koken. De toren in semi-transparant glas is verstelbaar in 3 hoogtes en voert zo de dampen rechtstreeks af aan de bron, afhankelijk van hoe hoog uw potten en pannen komen. Na het absorberen van de geurtjes, verdwijnt de dampkap opnieuw in de kookplaat, wat het strakke geheel van het keukenaanrecht niet doorbreekt. In het kookeiland van deze maatwerkkeuken in Dentergem bijvoorbeeld, verwerkte SuperChic een Novy Panorama-kookplaat van 120 cm breed, maar dankzij het geïntegreerde afzuigsysteem wordt het design van de open keuken gerespecteerd.
Ook de Novy Easy-dampkap creëert een gestroomlijnd geheel. In tegenstelling tot de afzuigtoren van de Panorama-kookplaat, werkt het Easy-model met een discreet rooster. De afzuiging treedt automatisch in werking voor een uiterst efficiënte afvoer van kookdampen.

De Novy Mood maakt geen rechtstreeks onderdeel uit van een kookplaat, zoals de Panorama of de Easy, maar is een stijlvolle hangende dampkap die elke keuken karakter geeft. De eilanddampkap combineert namelijk zijn krachtige afzuigsysteem met sfeervolle verlichting, zoals te zien is in deze hippe stadskeuken in Gent. Het Mood-model past zich aan aan zijn gebruiker: u kan zelf de afzuigkracht en lichtwarmte en -sterkte regelen via een afstandsbediening of een ingebouwde connectie van uw Novy-kookplaat. Welk model van recirculatiedampkap u ook verkiest, uw keuken zal geen warmte verliezen. De warme lucht die vrijkomt bij het koken wordt namelijk volledig gerecupereerd, wat duidelijk te zien is aan uw lagere energiefactuur. Ook houdt een woning zonder gevelopeningen meer energie vast, wat beter is voor het milieu. Die voordelen zijn redenen genoeg waarom bij nieuwbouwwoningen vandaag het liefst gekozen wordt voor recirculatiedampkappen.

Hoe zit het met het onderhoud van zo’n dampkap? 

De Pure-filters gaan tot wel 900 kookuren mee, waardoor u ze slechts om de 3 tot 5 jaar moet vervangen, afhankelijk van hoeveel u kookt. Ook kunnen de filters gemakkelijk door uzelf verwijderd en geïnstalleerd worden. Bestel een nieuwe filter dus gerust via SuperChic.
De stijlvolle ventilatietoren van het Panorama-model is trouwens gemakkelijk schoon te maken met wat water en detergent. Het glazen oppervlak van de toren is olie-en waterafstotend en de vetfilters en opvangreservoirs vaatwasbestendig. Ook voor de Easy-onderdelen zijn water en detergent voldoende. Bovendien mogen het rooster en de vetfilterframe gewoon in uw vaatwas.

Tot slot kunnen de 3 modellen rekenen op het bekende Novy-kenmerk van een uiterst stille werking. De recirculatiedampkappen streven ernaar om niet luider te klinken dan het bakken, braden en garen van uw maaltijden. Koken zonder luid afzuigsysteem, vervelende geuren of warmteverlies: werkelijk een verademing! Wilt u ook graag een moderne dampkap in huis halen? Een futuristische Panorama, een subtiele Easy of liever een charmante Mood? Bespreek met een van onze interieurarchitecten welke Novy-recirculatiedampkap in uw keuken zou passen. U bent steeds welkom op afspraak of kan vrijblijvend langskomen in onze toonzalen in Deerlijk of Gent.